NOR-WAY Bussekspress logo

Beltebilene - et vintereventyr i Jotunheimen

Har du lyst på en reise til vinteropplevelsene utenom det vanlige? Da bør du bestille en tur med beltebilene til Eidsbugarden og Fondsbu.

Beltebil og skiløpere i JotunheimenFoto: Katrine Celius/JVB

Se for deg at du skal på fjellet og eneste vei inn til hytta er enten å gå 3 timer på ski, eller å sette seg inn en sjarmerende beltebil som kjører deg og bagasjen din sikkert helt dit du skal. Enkelt valg? Ja, vil vi si!

Skal man nyte dager på egen hytte, på Tyinholmen eller på DnT-hytta Fondsbu ved vannet Bygdin, er beltebilene et nødvendig framkomstmiddel i vinterhalvåret. Selv om man kan kjøre helt inn til Eidsbugarden om sommeren, er veien stengt for trafikk om vinteren. Tilgangen blir da enten på ski eller belte.

Tradisjonsrik reise

Å ta beltebil føles som et steg inni historien til 50-tallets påskefjell. Stikkord er nydelig natur og Solodrikkende skiturister. Her møter man opp på Tyin, både bussen (Øst-Vestekspressen) og egenbestilt shuttlebuss tar deg helt dit. Så stues bagasjen på toppen av beltebilen og passasjerene inn, før turen går gjennom et nydelig vinterlandskap mot Eidsbugarden.

Beltebilene, eller snowmobiler som de kalles i produksjonslandet Canada, ble produsert fra midten av 1940-tallet til 1981. De bilene som kjøres i dag er altså ikke av nyere dato, men er restaurert med nye motorer og girkasser. I tillegg er de forbedret med varmeapparat og kjølesystem slik at komforten er høyere. Turen inn til destinasjon tar en times tid med et par pauser for avstigning.

Turmål: Jotunheimen

Vel framme har du kommet til hjertet av den norske fjellheimen. For deg som er glad i fjellski og randonee, er Eidsbugarden et fantastisk utgangspunkt for turen. Her har du et eldorado av topper innenfor rekkevidden av en dagstur. Mål som Langeskavlstind (2014 m), Utsikten (1488 m), Galdeberget (2075 m) og Uranostinden (2157 m) gir fantastisk panoramautsikt og utfordrende, men god turopplevelse. Her er det noe for enhver smak og enhver form.

Den norske turistforening har også et fantastisk tilbud i Jotunheimen. Med flere hytter i dagsreiseavstand fra hverandre ligger forholdene til rette for mange hytte-til-hytte-muligheter. Her kan man starte på Fondsbu, gå til Gjendebu eller Olavsbu og videre innover i Jotunheimen. Kvistede løyper finner du i alle retninger.

Skiløpere sett fra vinduet i beltevognenFoto: Katrine Celius/JVB

Reise uten bil

Beltebilene gjør ikke bare reisen inn til Eidsbugarden enkel, de gjør også at du kan reise fra Oslo, Bergen og Lillehammer med buss og komme helt fram til destinasjon. NW160 Valdresekspressen og NW162 Øst-Vestekspressen stopper på Tyinkrysset, "der blir du fraktet de siste minuttene til Tyin med shuttlebuss der beltebilene venter.

Se rutetider og bestill billett i reiseplanlegger.

Rutetider for beltebilene.

Copyright © 2009–2024 NOR-WAY Bussekspress