NOR-WAY Bussekspress logo

Adventstid med NOR-WAYs bussjåfører

Det er romjul, og vi i NOR-WAY maksimerer jule- og adventstiden med å presentere noen av våre dyktige bussjåfører og flotte destinasjoner.

I løpet av advents- og romjulstiden har vi presentert noen av våre flotte sjåfører. Her får du sjansen til å bli litt mer kjent med sjåførene, lese litt om deres personlige favorittbusstopp, deres tips til Norgesferien samt tips for en bedre og mer komfortabel reise for deg som passasjer. Vi benytter samtidig anledningen til å ønske fortsatt god jul, og ønske et riktig godt nytt år. Vi ses på veien!

Romjul

Navn: Helge Førde
Stilling: Bussjåfør
Rute: Fjordekspressen
Alder: 64

Helge Førde utenfor Fjordekspressen

Mitt favorittbusstopp: Vadheim. Vadheim er et gammelt knutepunkt og handelssted som ligger i Høyanger kommune. Her gikk båtene til Bergen før veiene ble bygget, og butikkene her var populære for hele regionen. Jeg har mange minner herfra. Her fant man også en av regionens få ølutsalg, og i min ungdom var det hit vi dro med bestillingslister før det skulle være dans på lokalet på lørdagen.

Vadheim er fremdeles et knutepunkt for Fjordekspressen og lokalbusser, med forbindelse med både industribygden Høyanger og vakre Balestrand. Her er det mye historie!

Bussjåførens tips til en bedre bussreise: Gi tydelig tegn til sjåfør. Nå i mørketiden, når alle har mørke klær på, så ser man ikke om du stikker ut en hand forsiktig. Noen tror også at når man kjøper onlinebillett så har sjåføren klart for seg at det kommer passasjer her – men det er jo ikke alltid folk dukker opp. Refleks kan du bruke, og har du ikke det, så få skjermen på mobilen din til å lyse og veiv litt med den, så ser vi deg. Vær tydelig, så blir du ikke frakjørt!

Helge Førde utenfor NOR-WAY buss

Reisetips til Norgesferien: Ta bussen til Bergen! Bergen er en by med de fleste muligheter: konserter, teater, spennende museer, også kan du ta Hurtigruta på rundreise. Vil du videre kan du ta Fjordline til Danmark, og i tillegg går de fleste avgangene med Fjordekspressen nå til og fra Flesland, slik at det er enda enklere å komme seg rundt.

Utsikt over Bergen

Den 1. januar 2024 har Helge vært sjåfør i  NOR-WAY-systemet i 34 år.  Helge vil av mange betegnes som selve «Mr. Fjordekspressen». Han er nemlig brennende engasjert i alt som har med buss å gjøre, og på mange måter er han limet for alle sjåførene i Førde. Han arrangerer møter, organiserer og får ting til å skje.

Helge er en mann med mange gode historier på lur. Han er også interessert i historie, og mens vi snakker om Vadheim (se «Favorittbusstopp») forteller han at det på et hvitt skilt ved busstoppet i Vadheim står «St. Helenas plass». - Jeg har enda ikke funnet ut hva det betyr. Jeg har spurt folk som er født og oppvokst i byen, men det er ingen som har kunnet hjelpe meg med hvorfor det heter St. Helenas plass?, humrer Helge.

2. juledag

Navn: Elisabeth Madsen
Stilling: Bussjåfør
Rute: Haukeliekspressen, Haugesund - Åmot
Alder: 63

Elisabeth Madsen utenfor buss

Mitt favorittbusstopp: Mitt favorittbusstopp er Haugesund bussterminal. Busstoppet ligger i gangavstand til sentrum, og Haugesund er en koselig by, med gode restauranter, flotte hoteller og Norges lengste gågate med flotte butikker. Du finner også mange flotte turområder, så Haugesund fortjener absolutt flere besøkende!

Bussjåførens tips til en bedre bussreise: Når du skal ut på langtur på vinteren må du pakke med deg varme klær, mat og drikke. Plutselig kan vi bli stående i timevis på fjellet. Noen ganger har folk med for eksempel en kortstokk, og da blir det kjempekoselig, selv om man har lenge å vente. Ting kan skje! Kanskje ta med litt strikketøy? Og litt tålmodighet.

Reisetips til Norgesferien: Jeg vil anbefale både Rauland og Dalen, for der er det så flotte turområder. Jeg elsker naturen og å ta med telt og utforske for eksempel Hardangervidda. Begge stedene kan du komme deg til når du reiser med Haukeliekspressen, og la meg ikke engang begynne å snakke om Haukeliseter. Det er et fantastisk sted! Selv planlegger jeg Norgesferie både nordover, samt med Sognefjordekspressen.

Elisabeth begynte som bussjåfør i 1984. Opprinnelig hadde hun tenkt å kjøre lastebil, men så endte hun opp som bussjåfør i stedet. - Det beste er alle de koselige folka jeg møter. Det er mange faste som reiser jevnt og trutt, og det er veldig koselig å treffe på disse kundene. I tillegg er det også et godt miljø mellom oss sjåførene, det er også veldig viktig, smiler Elisabeth.

At passasjerene trives og har en behagelig reise er viktig for Elisabeth. - Hvis du liker å snakke med folk (det er nemlig veldig sosialt å være sjåfør), synes det er kjekt å kjøre og du liker nye utfordringer – da er bussjåfør et yrke for deg, ler hun.

Elisabeth poengterer at sjåføren skal gjøre en så god jobb at folk vil komme tilbake, igjen og igjen. - Det er gøy når folk er fornøyd, og sier til andre at det var en fantastisk tur. Det er viktig å være litt på når du er bussjåfør, og være oppmerksom på passasjerene. Alle har ulike behov, avslutter hun.

Bittelille julaften

Navn: Børge Hovland
Stilling: Bussjåfør
Rute: Fjordekspressen
Alder: 55

Børge Hovland utenfor NOR-WAY buss

Mitt favorittbusstopp: Førde rutebilstasjon ligger midt i sentrum, med mulig korrespondanse videre med lokale busser. Her er det fasiliteter som venterom for passasjerer, og Firda Billag sitt anlegg som ligger vegg i vegg. For oss sjåfører er også Førde et helt topp stopp, fordi det er kantine med varmmat der. En god sosial møteplass!

Bussjåførens tips til en bedre bussreise: Husk at kofferter plasseres i bagasjerommet av sikkerhetshensyn.  Jeg anbefaler derfor å ta med det du trenger inn på bussen i en veske eller liten ryggsekk. Husk lader, og ta gjerne med en god nakkepute hvis du vil slappe av og sove underveis. Og en vannflaske! Da har du ivaretatt deg selv – og så må du huske å ta hensyn til medpassasjerene dine og bruke innestemme.  «Len deg tilbake og la tankene fly» - og nyt turen i en av NOR-WAY sine behagelige busser.

Reisetips til Norgesferien: Ta en tur til Hardanger, hvor opplevelsene står i kø. Både Ulvik og Ullensvang byr på mange spennende steder, og dit kommer du deg med buss. Sunnfjord er også et godt reisevalg. Både Førde og Florø er verdt å besøke. Jeg har selv bodd på hotell i Sunnfjord med flere bussgrupper, og reist på dagsturer til Kinn for å se Kinnaspelet og Kinnakirka. Vi besøkte også Astruptunet i Jølster og Fjordane Kunstmuseum i Førde. Anbefales!

Rett ved busstasjonen i Førde er også det nyåpnede Nynorskhuset i Førde, som også huser blant annet Teater Vestland. En skikkelig bauta! Og er du først i området i juni må du simpelthen få med deg lengste sildebord som arrangeres i Florø. Reis med Fjordekspressen som korresponderer med de lokale bussene på Førde rutebilstasjon.

Børge har kjørt ekspressbuss siden 2001/2002. Han begynte som sjåfør på Haukeliekspressen, fra Bergen, etterfulgt av Kystbussen, og er nå sjåfør på Fjordekspressen. Det sosiale er det aller beste med jobben, sier Børge, både med kollegaer og passasjerer.

Etter å ha tatt busslappen i militæret var karrierevalget staket ut for Børge. – Et av høydepunktene for meg til nå var da jeg fikk kjøre Transport 94 på OL i Lillehammer, et øyeblikk som står igjen som en av mine favoritter fra karrieren, og som var en fantastisk opplevelse for en ung sjåfør på bare 26 år, forteller Børge ivrig.

Børge er full av lovord for sjåføryrket, og han anbefaler yrket av flere grunner:
 - Det å mestre det store kjøretøyet, kjøregleden, god støtte fra kollegaer og god opplæring og få god kundekontakt er gode grunner til å bli bussjåfør. Også har du jo samfunnsansvaret. Hvis du er sjåfør og har lyst til å bli bussjåfør, så er det absolutt å anbefale! Og jeg anbefaler varmt å ta fagbrev, avslutter Børge.

3. søndag i advent

Navn: Vidar Skogmo
Stilling:
Bussjåfør
Rute:
Konkurrenten
Alder:
51

Vidar Skogmo utenfor NOR-WAY buss

Mitt favorittbusstopp: Her må jeg nesten svare «begynnelsen og midten» hos Konkurrenten – i begge retninger (altså Oslo og Kristiansand). For meg er dette de beste stoppene, for det er her jeg har mest kontakt med kundene, samt ved pausen. Jeg er en sosial fyr!

Bussjåførens tips til en bedre bussreise: Mitt beste tips til de reisende er rett og slett å passe godt på seg selv, og å vise hensyn til medpassasjerer. Vit hvor du pakker hva: store kofferter kommer ikke inn i bussen, bare under, mens mindre enheter får stå på gulvet eller være i hattehyllen. Og ikke sett lyden på telefonen på høyttaler, da.

Ta med deg godt humør, og en god dose tålmodighet, så blir nok turen bra! En skal jo ikke vær sur på tur!

Reisetips til Norgesferien: Til Norgesferien vil jeg gjerne igjen trekke frem endestasjonene til Konkurrenten! For de på Sørlandet er det fint å ta en tur til Oslo. Spesielt fint synes jeg det er der nå i juletiden, men Oslo er også fint om sommeren. I Oslo er det så mye liv og røre, og alltid mye å finne på. Og Oslofolk: ta en tur til Sørlandet, spesielt på sommeren. Her er det også mye liv og røre!

Vidar har jobbet i Konkurrenten i 5,5 år – og han storkoser seg i jobben som bussjåfør. Livet på veien bak rattet er dog ikke noe nytt for Vidar:

– Før jeg begynte som bussjåfør kjørte jeg lastebil. Etter hvert ble det litt ensomt å kjøre trailer. Jeg er en veldig sosial person, og synes derfor det er mye hyggeligere å kjøre buss. Jeg tror rett og slett ikke jeg kunne fått noen bedre plass å jobbe enn der jeg er nå, forteller Vidar.

Foruten kontakten med passasjerene, setter Vidar også pris på det sosiale også med de andre sjåførene og ledelsen. Han er også svært fornøyd med det nye, fine utstyret som sjåførene disponerer, utstyr han tror gir en god opplevelse av turen både for sjåførene og kundene.

– Til deg som vurderer hvilket busselskap du skal velge: ikke tvil! Det MÅ jo bare bli NOR-WAY, og spesielt Konkurrenten, avslutter Vidar humrende.

2. søndag i advent

Navn: Sverre Aardal
Stilling: Bussjåfør
Rute: Kystbussen
Alder: 66

sverre aardal utenfor NOR-WAY-buss

Mitt favorittbusstopp: Leirvik! Jeg gikk på lærerskolen i Stord, og når du står på kaia på Leirvik ser du rett over på Stord kirke, hvor jeg giftet meg. På den kaia liker jeg å stå og mimre. Jeg må også nevne Føyno – Sunnhordlands viktigste knutepunkt. Her treffer jeg med jevne mellomrom kjentfolk. Blant annet møtte jeg Torvald Hansen, tidligere sjåfør hjemme på Bømlo, som tidlig ble mitt forbilde som sjåfør. Plutselig var det jeg som var sjåfør for han!

Bussjåførens tips til en bedre bussreise: Vær litt nøye med hvordan du pakker håndbagasjen – pakk en liten sekk som går opp i hattehylla eller under setet ditt. Det går også på sikkerhet. Vær også mer nøye med å lese hva som er reglene for den spesifikke billetten du kjøper – det kan spare deg for både tid, frustrasjon og penger. Det er kjedelig hvis du ender opp med å måtte betale for en dyrere billett enn du ville måttet kjøpe om det ble riktig første gang.

Husk også å bruke refleks – det er kanskje mye veilys, men i det øyeblikket du er kledd i mørke vinterklær på mørk asfalt så går du fort i ett med terrenget, og da kan du risikere at bussen kjører forbi deg fordi sjåføren ikke ser deg. Hver dag er det passasjerer som har bestilt billett fra et stopp, men som ikke er der. Med andre ord: sjåføren kan lett tro du bare ikke er der om han ikke ser deg. Vær synlig og gi tydelig tegn til at du skal være med, så er du sikker på at du blir med.

Reisetips til Norgesferien: Hvis du ønsker deg en bytur så må jo endestasjonene for Kystbussen, Bergen og Stavanger, anbefales. Men jeg vil også anbefale det å farte rundt på Stord. Er man er interessert i sjø og båtliv og kystkultur, er Stord helt fantastisk. Her har du sjø, fjell og skogen – så utrolig mange fine plasser hvis man er glad i natur og gå tur. Stord er på mange måter min favorittøy! Reiser du med buss anbefaler jeg et opphold på en dag eller to på Stord.

Sverre er et kjent fjes for mange av våre passasjerer, han har nemlig kjørt Kystbussen helt siden 2005. Han har også kjørt både Fjordekspressen og Sognefjordekspressen, samt fly- og turbuss, men det er Kystbussen Sverre brenner for.

- Den kontakten som du får med passasjerene når du har de i bussen i flere timer, og på to fergeavbrekk, den er det noe spesielt med, sier Sverre, og smiler.

1. søndag i advent

Navn: David Petrych
Stilling: Trafikkleder/bussjåfør
Rute: Haukeliekspressen
Alder: 30 

 

David Petrych utenfor NOR-WAY-buss

Bussjåførens...
1. favorittbusstopp:
Haukeliseter. Det er en fin plass for å finne roen. Her får du både god mat og flott utsikt!
2. tips til en bedre bussreise: Bestill billetten din i god tid, og følg med på trafikkmeldinger ift. forsinkelser eller annet. Bestiller du tilleggsproduktet komfortsete eller panoramasete får du en spesielt nydelig tur over fjellet.
3. reisetips til Norgesferien: Ta turen opp til Å i Lofoten. Her er det vakkert!

David Petrych er trafikkleder for Telemark bilruter, og bussjåfør på Haukeliekspressen og turbuss. Han har vært i bussbransjen i det han selv omtaler som «alt for kort», nemlig 2-3 år, men med tidligere erfaring fra langtransport er han ikke fremmed for å sitte bak rattet.

- Langtransport var veldig ensomt i lengden. Jeg har alltid hatt lyst til å prøve å være bussjåfør, så til slutt bare gjorde jeg det, sier David, som antagelig halverer alderen fra gjennomsnittet på bussjåfører. 30 år er nemlig ungt i bussbransjen, men David stortrives.

Hvorfor det var i denne bransjen han havnet, det er han ikke helt sikker på. At det derimot er morsomt å hele tiden møte nye folk, det er han sikker på, og han synes selv at det er artig å jobbe i et serviceyrke. - Det er også mye skryt å få her når man gjør en god jobb, legger David til.

Til de som måtte være nysgjerrige på bussbransjen oppfordrer David til å bare gi det et forsøk. - Det er aldri farlig å prøve. Vær ydmyk og ta til deg tips – husk at ingen er født verdensmester, avslutter han med et smil.

Passasjer i panoramasete på HaukeliekspressenFoto: Storslagen natur venter deg som tar Haukeliekspressen, her fra panoramaete.

Før reisen

Billettinfo

På bussen

Kundeservice

Copyright © 2009–2024 NOR-WAY Bussekspress