NOR-WAY Bussekspress logo

Reisevilkår

Vi ønsker at du og dine medpassasjerer skal få en god og sikker reise med NOR-WAY Bussekspress. Her får du lese mer om våre tips og regler for reisen.

Følg siste råd for reise i forbindelse med Korona-virus

Vi oppfordrer alle til å følge råd for hvordan man omgås med-reisende og egen håndhygiene. 

  • Hold avstand til dine med-passasjerer og sjåføren
  • Vask hendene godt og bruk håndsprit der det er tilgjengelig
  • Ikke dra ut på reise om du kjenner forkjølelsessymptomer
  • Kjøp billett på forhånd slik at kontanthåndtering og kortbruk i buss ikke er nødvendig

Møt opp i god tid

For at bussen ikke skal kjøre fra deg, er det viktig at du møter opp på holdeplassen i god tid før avgangstidspunkt. På de fleste større bussterminaler og rutebilstasjoner har du mulighet for å gå om bord i bussen 1015 minutter før avgang.

Ha billetten klar i hånden før du stiger om bord, sammen med eventuell legitimasjon til rabattert billett (student, honnør, vernepliktig eller lignende).

Vis tydelig tegn!

Skal du gå på bussen underveis på ruta må du gi tydelig stopp-tegn slik at sjåføren forstår at du skal være med bussen. Strekk gjerne ut armen i god tid. Vi ber alle å forhåndsbestille billett for å være sikret at bussen stopper. 

Beregn god tid på utfartsdager

Våre erfaringer er at det på store utfartsdager, i forbindelse med ferie, høytider og inn mot helg, er mange biler på veien. Dette kan skape ekstra kø i og rundt de store byene som igjen gir fare for forsinkelser. Vi ber om at du som reiser med oss beregner god tid, og venter tålmodig på holdeplassen. Vi kommer så snart det lar seg gjøre.

Bagasje

Du får legge 2 kolli bagasje (maks 30 kg) gratis i bussens bagasjerom. Inn i bussen kan du ta med håndveske/liten sekk med verdisaker og det du trenger til reisen. Dette plasseres ved føttene dine. Trillekofferter må pga plassbegrensning og sikkerhet legges i bagasjerom. 

Les mer om våre regler for bagasje og spesialbagasje

Barn som reiser alene

Har du barn som skal reise alene er det fint om du som foresatt forbereder barnet på hva som venter dem. Vi anbefaler at barnet er i skolepliktig alder og kan ta vare på seg selv under bussreisen. Du som foresatt må følge barnet på bussen, og må kunne fremvise informasjon med navn og nummer til en ansvarlig voksen som sjåføren kan ringe til om det skulle skje noe uforutsett.

Som en betryggelse for foreldre, barn og sjåfør, er det en fordel om foreldrene forhåndskjøper billettene på nor-way.no, og fyller ut dette følgeskjemaet med kontaktinformasjon til familie og foresatte som barnet har med seg på reisen.

Rullestolbrukere

Er du rullestolbruker med behov for egen plass til rullestolen din om bord på bussen, må vi be om at du reserverer plass senest kl. 14:00 siste hverdag før reisen. Ta kontakt med kundeservice.

Av hensyn til sikkerheten og plassen om bord i bussen, kan dessverre ikke rullestolen overstige målene; lengde 120 cm, bredde 70 cm, høyde 109 cm. Det er også begrensninger på totalvekt av stol. Dette kan variere noe fra rute til rute avhengig av sikring i buss. Ta kontakt med Kundeservice for detaljer. 

Krav om bruk av sikkerhetsbelte

For egen og andre passasjerers sikkerhet under reisen er det påbudt å bruke sikkerhetsbeltene som er tilgjengelig på bussen.

Se vegtrafikkloven § 23a, samt forskrift av 21/9 1979 nr. 7 "Bruk av verneutstyr under kjøring av motorvogn". Ved en beltekontroll vil du som passasjer bli pålagt gebyr dersom dette ikke etterfølges.

Sikring av barn

Hver av våre busser har 12 barneseter tilgjengelig, som i regel er best egnet for barn i alderen fra 6 måneder og oppover. Ved siden av dette har vi også sitteputer tilgjengelig på de fleste bussene.

Barn under 135 cm er pålagt ved lov å bruke godkjent barnesikringsutstyr om bord i bussen. Dersom barneseter i bussen allerede er i bruk, skal ordinære bilbelter brukes på best egnet måte. Det er dessverre ikke mulig å reservere barnesetene før reisen, ta gjerne med eget barnesete/pute dersom det er mulig. Har du behov for sete for spedbarn må du ta med dette selv.

Dyr på bussen

Kun førerhund, tjenestehund og servicehund i tjeneste eller opplæring som kan identifiseres med vest og/eller skriftlig dokumentasjon er tillatt på våre busser, og reiser gratis. Utover dette er det dessverre ikke tillatt med dyr om bord i våre ekspressbusser.

Viser til nasjonal befordringsvedtekt § 11 første setning, og Samferdelsdepartementets rundskriv N-2/2016.

Det er ikke forsvarlig å transportere dyr i bussens bagasjerom, når bagasjerommet ikke er tilrettelagt for dette med hensyn til lys, varme, ventilasjon og tilsyn.

Unntak på Flybussen linje FB2: Hunder, katter og andre mindre kjæledyr kan tas med på Flybussen uten ekstra kostnader. Dyr skal holdes i bånd eller bur under hele reisen og skal ikke plasseres direkte på setet. Eieren har ansvar for å sørge for at dyret ikke er til sjenanse for andre passasjerer. Reisende med dyr må vike for eventuelle allergikere.

Bruk av mobiltelefon

For en bedre reiseopplevelse for deg og dine medpassasjerer ber vi om at du begrenser samtalene om bord i bussen til kun høyst nødvendig og korte samtaler, og at telefonen settes på lydløs under hele reisen.

Røyking/alkohol

Det er dessverre ikke tillatt å røyke eller bruke e-sigaretter om bord i våre busser. Røyking er tillatt ute i de ilagte pausene underveis på ruten dersom det ikke er til sjenanse for andre medpassasjerer. Det er heller ikke lov å nyte alkohol eller være synlig beruset under reisen.

Klagerett

Som passasjer hos NOR-WAY Bussekpsress kan du klage ved svikt eller brudd på selskapets transportvilkår. Hvilke rettigheter som er gjeldene for passasjertransport i Norge, kan du lese mer om hos Transportklagenemda.
Se også "Vilkår for transport med rutegående busstrafikk i Norge".

Back to top