Ta bussen til sommerens fjellturer

Foto: Anders Gjengedal - visitnorway.com

Pakk sekken og gjør deg klar for å bestige ett eller flere av Norges mange fjelltopper. Sommeren er høysesong for vandring i fjellet og en perfekt tid til å utforske Norges mektige fjell og dype daler. Enten du er bytuppe eller fjellgeit, finnes toppturer i forskjellige høyder, lenger og vanskelighetgrader.

1.Trolltunga (1100 moh)

Fotturen til Trolltunga byr på fantastisk natur med utsikt over innsjøer og snødekte fjell. Turen er 23 km lang tur/retur, tar mellom 10-12 timer og kategoriseres som krevende. Likevel tiltrekker den unike fjellformasjonen seg turister fra både inn- og utland og er en av Norges mest populære fjellturer. 

Med ekspressbuss: Ta Haukeliekspressen til Odda (bytte på Seljestad til lokalbuss 930).

2.Bitihorn (1607 moh)

Bitihorn regnes som porten inn til Jotunheimen. Under fotturen kan du nyte flott natur og norsk fjellheim på sitt beste. På toppen av Bitihorn kan du se utover mektige Jotunheimen og store deler av Valdres. Turløypen kategoriseres som enkel og har en stigning på 550 høydemeter. Dette er en flott familietur som egner seg for familier med turvante barn fra 6-årsalderen.

Med ekspressbuss: Ta Valdresekspressen til Bygdin

3. Store nup (1661) moh)

Store Nup er et av Hardangerviddas høyeste fjell med sine 1661 moh. Fjellet skiller seg ut med sitt loddrette stup og er en av klassikerne når det kommer til fjellturer på Haukeliseter. Turen til toppen er krevende og via Nupsredet tar turen ca.8-10 timer. 

Med ekspressbuss: Ta Haukeliekspressen til Haukeliseter.


4. Besseggen (1743 moh)

Besseggen er et av landets mest populære toppturer og det er ikke uten grunn. Den skjønne utsikten over det grønne Gjendevannet på den ene siden av fjellet, og det dypblå Bessvatnet på den andre, skaper unike kulisser over vakre Gjendesheim. Turen kategoriseres som middels krevende og har stigning på 900 høydemeter og er ca. 14 km lang. Mange starter turen fra Memurubu og følger turløypen over Besseggen, som til slutt ender opp tilbake i Gjendesheim.

Med ekspressbuss: Ta Valdresekspressen til Gjendesheim og båten derfra til Memurubu.


5. Gaustatoppen (1883 moh)

Gaustatoppen troner majestetisk over Rjukan og er Telemarks høyeste fjell. På toppen kan du nyte fantastisk utsikt over Rjukan, og dersom sikten er bra kan du faktisk se 1/6 av Norge derfra. Det finnes flere turløyper å velge mellom for å komme seg til topps, men fra Stavsro tar turen ca.2-3 timer pr.vei. Turen er familievennlig og passer for spreke, turvante barn. 

Med ekspressbuss: Ta Rjukanekspressen fra Notodden til Rjukan (Korrespondanse til TIMEkspressen TE1 på Notodden for reisende til eller fra Oslo).

6. Falketind (2067 moh)

Falketind skiller seg ut med sin spisse topp som stikker ut blant Jotunheimens flotte fjellformasjoner . En guidet tur varer ca. 10-12 timer og er middels krevende.

Med ekspressbuss: Ta Valdresekspsressen til Tyin.


7. Galdeberget (2075 moh)

Galdeberget en del av Gjendealpene og ligger vakkert plassert ved det langstrakte vannet Bygdin. Fotturen byr på flott høyfjellsnatur med Jotunheimen ruvende i horisonten. Turen er lett til middels krevende og er en av områdets mest familievennlige 2000-meterstopper.

Med ekspressbuss: Valdresekspressen til Bygdin

8. Uranostind (2157 moh)

Uronostind er en spektakulær fjelltopp som ligger sydvest i Jotunheimen. Det høye, spisse fjellet er omkranset av isbreer og en tur til toppen vil derfor inkludere brevandring, der man bør føres av en tur-guide. Turen er middels krevende og gir en nydelig utsikt over Jotunheimen. 

Med ekspressbuss: Ta Valdresekspressen til Tyin.


9. Besshøe (2258 moh)

Besshøe beskrives som selve dronningen av Gjendesheim og ligger plassert i den sørlige delen av Jotunheimen. Fotturen har til vanlig en vanskelighetsgrad på middels, men ruten er svært utsatt for sterk vind og kan derfor bli krevende dersom det blir dårlig vær. 

Med ekspressbuss: Ta Valdresekspressen til Gjendesheim


10. Surtningssue (2368 moh)

Surtningssue er Norges syvende høyeste fjell og ligger i Jotunheimen på grensen mellom Lom og Vågå. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme på toppen får du lønn for strevet. Derfra kan du nyte den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen som virkelig gir en følelse av mestring. Fotturen kategoriseres som krevende og tar ca.10-12 timer.

Med ekspressbuss: Ta Valdresekspressen til Gjendesheim